Dec 17, 2017

Sunt antioxidantii din ceaiul negru la fel de eficienti ca antioxidantii din ceaiul verde?

In ultimii ani, oamenii de stiinta au descoperit beneficiile de a bea ceai. Antioxidantii din ceaiuri au devenit sursa multor discutii de sanatate, cercetatorii fiind interesati de capacitatea acestora de a preveni mai multe boli, precum si de a incetini procesul de imbatranire. Consumul frecvent de ceai poate fi un mod simplu de a ne pastra sanatatea organismului la un nivel inalt cat mai mult timp.

Cea mai mare atentie a fost acordata ceaiului verde. Aproape toate tipurile de ceai provin din planta Camellia sinensis, dar produsele finale pe care le bem sunt diferite din cauza modului in care frunzele de ceai sunt prelucrate. Ceaiul negru este complet fermentat, ceaiul oolong este partial fermentat, iar ceaiul verde este lasat nefermentat. 

Pentru ca procesul de fermentatie modifica proprietatile frunzelor de ceai si, implicit, antioxidantii pe care le ele le contin, ceaiul verde este considerat a fi mai sanatos decat celelalte forme de ceai. Frunzele de ceai verde nefermentate contin toti antioxidantii plantei in starea lor naturala. In ceaiul negru, antioxidantii convertiti sunt denumiti teaflavine. Antioxidantii din ceaiul verde au denumirea de catechine. greentara.ro

Cu toate acestea, cel putin un studiu de specialitate sugereaza ca teaflavinele din ceaiul negru sunt la fel de benefice ca si catechinele din ceaiul verde. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Chineza din Hong Kong a ajuns la concluzia ca teaflavinele din ceaiul negru sunt la fel de eficiente in combaterea oxidarii radicalilor liberi, la fel ca si antioxidantii gasiti in ceaiul verde. 

Pastrarea intacta a radicalilor liberi este esentiala pentru mentinerea sanatatii noastre. Acesti radicali liberi sunt creati ca un produs de conversie a alimentelor pe care le mancam pentru a avea energie. In cazul in care acestia nu sunt tinuti sub control, ei vor face ravagii prin corpurile noastre, prin deteriorarea celulelor si ADN-ului. Acest lucru duce rapid la accelerarea procesului de imbatranire si la cresterea riscului de dezvoltare a mai multor boli, cum ar fi cancer, boli de inima si accident vascular cerebral. 

Asadar, pentru a preveni riscul de boli, medicii recomanda mentinerea unei diete bogate in antioxidanti. Si nu toti antioxidantii sunt la fel. Este important sa mancam alimentele care contin cei mai puternici antioxidanti. Acestia se gasesc in rodii, rosii si in afine. Si, de asemenea, sunt inclusi in ceaiul preparat din frunzele de Camellia sinensis. 

Atentia pe care ceaiul verde a primit-o gratie componentei de antioxidanti naturali a provocat o crestere semnificativa a consumului acestei bauturi in lumea occidentala. In timp ce ceaiul verde a fost intotdeauna prima alegere in tarile din Asia, ceaiul negru este mult mai popular in Occident, chiar daca antioxidantii sai nu mai sunt naturali. Cu toate acestea, vestea ca ceaiul negru poate fi la fel de eficient ca ceaiul verde in prevenirea bolilor a determinat locuitorii din Occident sa consume la fel de mult ceai negru ca in trecut, lasand ceaiul verde pe plan secund.