Dec 17, 2017

Despre planta de ceai Camellia sinensis

planta.de.ceaiArbustul Camellia sinensisoriginar din Asia de Sud Est, este inrudit cu plantele ornamentale verzi (camelii), folosite pentru aranjamentele peisagistice. Acesta are frunze groase, verzi si flori de culoare alba.

Printre cele mai delicate ceaiuri se numara cele obtinute din muguri si primele doua frunze ale varfului ramurii. Pentru un gust puternic, dar si mai amar, se folosesc frunzele rupte de pe crengi. 

 

Cel care a descoperit intamplator beneficiile aduse de planta de ceai Camellia sinensis a fost imparatul chinez Sen-Nung. Planta de ceai este cultivata in: Rusia, Argentina, Brazilia, India, China, iar in functie de gama larga de tipuri de ceaiuri se disting: ceaiul alb, verde si negru. Calitatea se stabileste in functie de modul de obtinere al ceaiurilor (din muguri sau din frunze, format din frunze intregi sau franturi), procesarea frunzelor, numarul de frunze care au participat la obtinerea ceaiului, dar si anotimpul in care au fost recoltate. Pentru un ceai fin, recoltarea mugurilor si a frunzelor se face manual.

 

Se spune ca ceaiul cel mai bun provine din regiunile muntoase, cresterea frunzelor este mai lenta, astfel ca amestecurile sunt mai aromate. Cele mai cunoscute ceaiuri sunt obtinute din plante cultivate la altitudini de peste 1200 de metri. Ceaiul negru si verde provin din aceeasi planta, ceea ce le deosebeste fiind faptul ca ceaiul negru este fermentat.

 

Un element ce participa la stabilirea tipului de ceai este timpul acordat procesarii si oxidarii (fermentarea). Un proces mai lung de oxidare ce ofera o aroma intensa, o culoare speciala si un gust puternic este dedicat fabricarii ceaiului negru. In schimb, printr-un proces mai scurt cu o culoare mai deschisa si si o aroma speciala este format ceaiul alb. Pentru a facilita recoltarea frunzelor de ceai plantele Camellia sinensis sunt tunse si mentinute la o inaltime de sub un metru.

Pentru efecte cat mai eficiente impotriva kilogramelor in plus, este recomandat ca ceaiul din Camellia sinensis sa fie consumat fara zahar.