Dec 17, 2017

Ceaiul in Marea Britanie

Ceaiul este bautura nationala a Angliei si Irlandei. Cetatenii din Marea Britanie obisnuiesc sa bea ceai zilnic, uneori de mai multe ori pe zi. Dar de unde provine aceasta dragoste pentru ceai a britanicilor?

Iata o scurta istorie a ceaiului in Marea Britanie

Ceaiul a fost adus in Marea Britanie in secolul al 17-lea, de catre Compania Indiilor de Est. Acesta era initial un produs scump, pe care il consumau doar oamenii bogati, fiind, de multe ori, tinut inchis cu cheie in diverse cutii, pentru a nu permite accesul oricui. Ecaterina de Braganza, regina Angliei, Scotiei si Irlandei, sotia regelui Carol al II-lea, a prezentat ritualul consumului de ceai Curtii Regale, acest obicei fiind imediat adoptat de catre intreaga aristocratie. 

Primul magazin de ceai din Anglia dedicat femeilor a fost deschis de catre Thomas Twining in anul 1717 si, incetul cu incetul, magazinele de ceai si ceainariile au devenit din ce in ce mai numeroase pe teritoriul Marii Britanii, iar consumul de ceai a devenit disponibil pentru toata lumea. 

lovelydecor.ro

Britanicii, insa, au dezvoltat dragostea lor pentru ceaiuri in timpul Imperiului Britanic in India. 

Ce tipuri de ceaiuri se consuma in Marea Britanie?

In prezent, exista aproximativ 1500 de ceaiuri diferite in Marea Britanie, toate variind in stil, gust si culoare. 

Ceaiuri din India

India este una dintre principalele tari producatoare-exportatoare de ceaiuri din lume, exportand anual 12% din totalul ceaiurilor de pe planeta. Cele trei tipuri principale de ceaiuri din Marea Britanie sunt:

1. Ceaiul Darjeeling. Acest ceai provine din nordul Indiei, avand o culoare luminoasa si delicata, fiind astfel perfect pentru a fi servit la ora 5. 

2. Ceaiul Ceylon. Este putin mai puternic decat Darjeeling, avand un gust usor ascutit. 

3. Ceaiul Assam. Acest ceai este destul de tare, contine o cantitate mai mare de cofeina si este, deseori, consumat in combinatie cu alte tipuri de ceaiuri. 

Alte ceaiuri indiene populare in Marea Britanie sunt: Darjeeling Orange Pekoe si Ceylon Orange Pekoe. Acestea nu au culoarea portocalie, insa se numesc astfel datorita nuantei frunzelor care se folosesc in prepararea ceaiurilor. 

Ceaiuri din China

China este locul de nastere al ceaiului, aceasta tara producand 18% din totalul ceaiurilor din intreaga lume. Britanicii prefera sa consume doua tipuri de ceaiuri chinezesti:

1. Ceaiul Lapsang Souchong. Acesta este, probabil, cel mai faimos ceai din China, cel mai gustos ceai Lapsang Souchong provenind din culturile situate pe dealurile din nordul regiunii Yunnan. Acest ceai are o aroma si un gust de fum. 

2. Ceaiul Yunnan. Este un ceai negru cultivat in regiunea Yunnan din China. Are o aroma bogata de pamant, similara cu cea a ceaiului Assam, fiind potrivit pentru a fi consumat la micul dejun.